Opuzen Film Festival 2015

Katalog 2015

Katalog 2015

Festival „na rubu“ Europe!

Nakon pet festivalskih godina, nalazimo se pred pitanjem novoga identiteta koji će oblikovati globalizacija, Europa ili neka treća integracijska sila, a njega, tog novog identiteta, nema bez staroga, čak – bez staroga i još neiživljenoga. Kada saniramo ono neiživljeno, morat ćemo odlučiti: svatko svojim identitetskim putem ili opet u neki zajednički kulturni identitet. Simultanost identiteta ili put k zajedničkom nadidentitetu? Ili i jedno i drugo?! Kako god bilo, opet će nas u novom identitetu čekati pitanja jezika, vjere, povijesne znanosti, mita, običaja, kuhinje, kulture stanovanja, stvaralaštva… To je i tu je naša prva stepenica na putu iz mitske svijesti u povijest, put izlaska iz društvene pretpovijesti.

Je li novi put nacionalno, zaštitnički primamljivo i uniformirano, ili individualno kao nešto još zadugo suspektno, pitanje je koje ove godine moramo postaviti. Kao da još uvijek nitko ne želi i na smije reći da je moguće oboje! Svi festivalski filmovi dolaze iz Europskih zemalja, različitih su jezika, filmskih tradicija, obrađuju različite rubne teme, imaju različite glumce, smisao za humor, a zajedničko im je da su svi Europski i svi su u isto vrijeme u Opuzenu. Moguće je oboje!

OFF je rubni festival u hrvatskoj zbilji, pa time sve što uradimo na festivalu nosi rubni, alternativni identitet. Jasno je kako su mnoge pojave koje danas imaju status standarda, začete kao rubne pa se toplo nadamo kako ovih pet godina rubne tradicije ne nagovještavaju i sljedeće godine života na rubu festivalske egzistencije. U ovom uvodniku ne bih govorio široko o identitetima, iako oni to zaslužuju, tek sam marginalno natuknuo što bi moglo odrediti naš identitet prema drugim festivalskim identitetima. Namjerno, kada govorimo o identitetima govorimo o razlikama jer identitet i postoji po razlici, u odnosu na drugo. Ovaj festivalski identitet je naš način drugosti, posebnosti, zasebnosti, osobnosti…

Za broj pet u staroj Kini kažu kako je on taj koji nadahnjuje druge brojeve. Navodno, ljudi vezani uz taj broj traže slobodu, avanturisti su, vole promjene i upoznavati nove ljude, sklapati nova prijateljstva, odlično razmišljaju i djeluju na druge. Baš vam ovakav peti festival želim. Družite se, upoznajte nove ljude, gledajte najsvježije iz Europske kinematografije, držite otvoren um i provjeravajte vlastitu aroganciju, sklopite nova prijateljstva i pripremite se za život sljedećih šest dana na filmskom rubu Europe.

Author: admin

Share This Post On