6. OFF pred vratima – vidimo se od 18.-20.08.2016.!

Na šesto izdanje OFF – Opuzen Film Festivala koji se održava od 18. – 20. kolovoza, prijavljeno je 1123 dugometražna, dokumentarna i kratka filma iz cijele Europe! Selektori festivala podijelili su filmove u nekoliko zanimljivih programa u kojima će publika imati prilike pogledati široku selekciju igranih, i animiranih filmova, kao i retrospektivu radova nekih od velikana filmske umjetnosti.

Filmski program ove će godine, na dvije otvorene lokacije prikazati 40 filmova, podijeljenih u šest festivalskih selekcija, a u četvrtak 18. kolovoza ova filmska priča biti će otvorena domaćom komedijom “Život je truba” redatelja Antonia Nuića.

U glavnom programu publici će se predstaviti filmovi Richarda Ayoade „Dvojnik”, „Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao “ redatelja Felixa Herngrena, turski fantastični film „Ljubav voli slučajnosti“ Ömera Faruka Soraka, film “Lotte” dobitnika nagrade u selekciji perspektivnog domaćeg filma na ovogodišnjem Berlinaleu redatelja Julius Schultheißa, i nama blizak film slovenskih prijatelja “Četiri stvari” redatelja Mihe Knifića.

I ove godine u Opuzenu će biti promatrana Europa očima mladih europskih redatelja u tradicionalnoj festivalskoj selekciji “Europska kratka kritika.” Oni će publici otvoriti vrata u širok spektar tema s “Ruba Europe.” Kroz sedam dojmljivih kratkih filmova najrazličitije tematike i aktera – upoznat ćemo pisce bez inspiracije, mlade majke i njihove probleme, nove europske generacije i ljude kojima nije teško pustiti nas u svoju intimu, ali i one kojima zbližavanje teško pada.

U programu animiranih filmova, Nijemci Andreas Kessler i Lea Najjar natjerati će nas da zapjevamo s njihovom “Madam Butterfly”, Jorge Dayas iz Španjolske pokazat će nam svojeg “Araana” –priču o iščekivanju očevog povratka, Gerardo De La Fuente Lopez pokazati će nam “Mjesto u kojem živi”, a Portugalac Luis Avelar Lucas vodi nas u vlastito putovanje introspekcijom. Također, u programu animiranog filma domaći animator Marko Dješka u svojem “Gradu duhova” problematizira ono čemu smo u vrijeme globalizacije i sami svjedoci – osjećaj usamljenosti.

U popratnim festivalskim selekcijama proputovati ćemo Europu na dva načina: u kratkoj selekciji “Na rubu Mediterana” i u “Dijagonalama” spajajući sjever s jugom i istok s zapadom. U popratnom filmskom programu se također nalazi i mala selekcija Europskog velikana Manoela de Oliveira.

OFF, moguće i zbog općeg lošeg stanja u hrvatskoj kulturi, ove godine nije imao dovoljno financijskih sredstava za nastaviti putem prethodnih izdanja festivala, pa smo s prošlogodišnjih pet festivalskih dana bili primorani smanjiti program i trajanje na tri ovogodišnja dana. Međutim, kvantiteta nipošto nije utjecala na kvalitetu samih filmova i popratnih sadržaja. Uz filmski, naravno tu će biti i pregršt popratnog programa od čega je najvažnije izdvojiti bogat zabavni program na nekoliko lokacija u gradu i tradicionalnu OFF školu.

Je li novi put ovog festivala, nakon pet dosadašnjih godina, nacionalno, što je jednostavno i primamljivo, ili individualno kao nešto još zadugo suspektno u Europi, pitanje je na koje dajemo odgovor ove godine. Kao da još uvijek nitko ne želi i na smije reći da je moguće oboje istovremeno. Svi festivalski filmovi dolaze iz Europskih zemalja, različitih su jezika, filmskih tradicija, obrađuju različite teme, imaju različite glumce, smisao za humor, a zajedničko im je da su svi Europski i svi su u isto vrijeme u Opuzenu. Ovogodišnji festival definitivno pokazuje da je moguće oboje!

Bilo kako bilo, ove šeste godine moguće je pronaći besplatan i uzbudljiv filmski i popratni program u Opuzenu, gradu na rubu Europe, u kojem vas s nestrpljenjem očekuje OFF od 18. do 20. Kolovoza.

Author: admin

Share This Post On