„DUH BABE ILONKE“ ZATVORIO PETI OPUZEN FILM FESTIVAL

  IMG_5633 IMG_5634

 

Posljednji dan festivala obilježili su veseli i zanimljivi radovi polaznika OFF filmske škole, film o romskoj djevojčici Manuši i, naravno, dodjela festivalskih nagrada.

 

Ove godine, publika je svoje glasove za najbolji dokumentarni film dala poljskom filmu „Aldona“ redatelja Iwe Kondefera. Festivalski kipić otputovao je i u Litvu, kratkom filmu redateljice Marije StonytePremlad za vožnju“, a film Joška MarušićaZašto su došli vlakom“ publika je odabrala kao najbolji animirani fim.

 

Iz hrvatske selekcije, nagradu je odnio Borut Šeparović za film „Potrošeni“, a iz dugometražnog programa „XeniaPanosa H. Koutrasa.

 

Organizatori su nagradu za promicanje ljudskih prava na filmu ove godine dodijelili francuskom filmu „Operacija Correa – Epizoda 1: Magarci su žedni“ koji je režirao Pierre Carles. Festivalsku publiku i organizatore dirnula je tema filma koja progovara o ekonomskoj i društvenoj nejednakosti i bliska je svim građanima Europe.

 

Na svečanom zatvaranju festivala prikazana su dva dokumentarna i dva igrana filma kratkog metra, koja su nastala na OFF filmskoj školi. Većina polaznika prvi put je pohađala radionicu, no najavili su svoj dolazak i na sljedećem izdanju festivala.

 

Posljednja festivalska projekcija bio je film „Duh babe IlonkeTomislava Žaje, film za djecu koji briše stereotipe i poziva gledatelje da se odreknu predrasuda prema romima, ali i svima „drugačijima“ od nas.

 

I ove je godine OFF imao snažnu podršku publike te posjećenost nije izostala. Prikazano je 76 filmova iz cijele Europe, svoje je filmove predstavilo tridesetak autora, a nakon projekcija publika i gosti su uživali u glazbenom programu te se na izložbi fotografija prisjetili prošlih izdanja festivala.

 

IMG_5708-2

 IMG_5528 IMG_5553  IMG_5584 IMG_5619

Author: admin

Share This Post On