Opuzen Film Festival 2014

Katalog 2014

Katalog 2014

Uronite u film…

Posljednjih godina svjedoci smo društvenih procesa koji su neobično kompleksni, nepredvidljivi, kaotični, nedefinirani (…), a koje zajedničkim nazivnikom nazivamo globalizacija. Društvo u kojem pojedinci i grupe, uslijed globalizacije, nisu posve sigurni gdje pripadaju naša su realnost. Poljuljani su temelji usvojenih modela i samim time smo dovedeni u poziciju u kojoj preispitujemo stare paradigme i tragamo za novim (filmskim) narativima. Nije teško hvatati se za ona uvjerenja i misli prema kojima osjećamo određenu vrstu bliskosti. Procesima starenja, više smo skloni vjerovati u vlastitu nepogrešivost i odbacivati sugovornikova racionalna razmišljanja, a trebali bismo jednostavno provjeravati vlastitu aroganciju držeći otvoren um, proaktivno se uključiti u društveni život, neprestano vježbajući moć misli… Još važnije, kao civilizirana ljudska bića, dok mislimo o sebi moramo „dozvoliti drugima da imaju istu privilegiju.“ To je upravo ono što nas ovogodišnji festival uči.

U jedanaest različitih selekcija obuhvatili smo 30 zemalja koje će se predstaviti s ukupno 104 filma, koje ćemo prikazati na 6 festivalskih pozornica! Zajedno ćemo proputovati po Europi, od sjevera do juga, od istoka do zapada, po svim meridijanima i paralelama. Na filmskom platnu imamo priliku vidjeti kako izgleda francuski humor, koliko su mediteranske zemlje povezane, osjetit ćemo melodiku rumunjskog jezika i doživjeti moć švedske filmske fotografije. Fellini će nam još jednom pokazati kako je odličan kritičar društvenih pojava u građanskom društvu, a kroz selekciju Tjedna turskog filma, na krilima leptira letimo u svijet ljubavi. Na ovogodišnjem festivalu zajedno ćemo proslaviti posebnosti nacionalnih filmskih izričaja (jezik, glumce, tipični smisao za humor) u našoj Europi.

Ukoliko nakon festivala proširimo vidike, razumijemo Europske različitosti i budemo spremni barem malo sudjelovati u stvaranju novog, frommovski rečeno „zdravog društva“, uspjeli smo u svojoj nakani.

Za kraj, možemo samo poželjeti dobrodošlicu na četvrti Opuzenski filmski festival. Uronite u film sljedećih šest dana, u čarobnoj dolini rijeke Neretve.

Author: admin

Share This Post On